LANDGOEDEREN

Kampeerterrein Schoonenberg is gelegen in de gemeente Velsen. In de directe omgeving is het heerlijk fietsen en wandelen. Zo ligt de camping zelf in een 25 hectare groot parkengebied, bestaande uit verschillende landgoederen zoals Beeckestijn, Waterland en natuurlijk Schoonenberg.

fall forest background (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Park Velserbeek ligt op ca 10 minuten loopafstand van de camping. Voor de kids is dit het leukste landgoed in de omgeving van ons kampeerterrein. Er zijn verschillende speeltoestellen, een hertenkamp en een kinderboerderij. In de zomer kunnen de kinderen op warme dagen afkoelen in het poedelbad.

NATIONAAL PARK DE KENNEMERDUINEN

De eerste ingang naar Nationaal Park de Kennemerduinen bevindt zich op nog geen kilometer van ons terrein. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het bezoekerscentrum zijn vrij toegankelijk en zo’n 38 m2 groot. Zuid-Kennemerland bestaat hoofdzakelijk uit duinen. Daarnaast behoren ook enkele landgoederen, bossen en stranden tot het gebied. Het hoogste punt in het gebied is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel van het gebied.

Wisenten

Er is een grote populatie damherten in het park aanwezig alsmede kleinere zoogdieren als konijnen en eekhoorns. Ook zijn er grote grazers aanwezig in het park, als wilde pony’s en wisenten. Deze Europese Bisons zien er gevaarlijk uit maar zijn goedmoedig.

 

 

STRAND

Het strand van IJmuiden is een breed strand waar u nog makkelijk een rustig plekje kunt vinden. Er zijn natuurlijk ook verschillende strandtenten waar bij een ondergaande zon heerlijk gegeten kan worden.

 

STEDEN

Liefhebbers van cultuur en shoppen kunnen terecht in de steden Haarlem en Amsterdam. De laatste is prima te bereiken met de trein vanaf station Driehuis (op 7 minuten lopen van de camping). Vier maal per uur gaat er een trein die kant op.  Haarlem ligt zo’n 8 kilometer verderop. Een prachtige stad met verschillende musea en tientallen restaurants en andere uitgaansgelegenheden.

 

HAVENS EN SLUIZEN

IJmuiden is de dichtstbijzijnde stad. De haven van IJmuiden is altijd bedrijvig. Dagelijks varen hier nog vissersschepen uit en komen er weer terug om de vangst op de veiling aan te bieden. Er zijn verschillende visrestaurants in de haven waar de vangst van de dag heerlijk bereid word.

De sluizen van IJmuiden zijn één van de grootste complexen van de wereld. Het sluizencomplex bestaat uit de Zuidersluis uit 1876, de Middensluis uit 1896, de Noordersluis uit 1929, de Spuisluizen en het Gemaal. Op dit moment zijn er grote werkzaamheden, er wordt namelijk een extra grote zeesluis bijgebouwd om grotere schepen toegang te bieden tot Amsterdam. Dit project is in 2016 begonnen en zal nog tot 2019 duren. Het is mogelijk om over de sluizen te rijden, zowel per fiets als met de auto.

Helaas zijn de sluizen wegens werkzaamheden gedurende een jaar gesloten voor verkeer  vanaf 16 april 2018.

sluizen

Vlak voor de monding van het Noordzeekanaal ligt het forteiland, een onderdeel van de stelling van Amsterdam. Het fort is in 1888 in gebruik genomen. Verschillende keren per maand worden er rondleidingen voor het publiek gegeven. Dit is zeer de moeite waard.

 

 

 

ZWEMMEN

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een duik in de directe omgeving. Natuurlijk is er het strand van IJmuiden op zo’n 4 kilometer afstand. Het zwembad van de gemeente Velsen, de Heereduinen, ligt op nog geen kilometer van de camping. Verder zijn er in natuurgebied Spaarnwoude diverse recreatieplassen.